pro et contra

julian schnabel, photo / annie leibovitz

julian schnabel najčešće nosi karo flanelske košulje i pidžame (pidžame su j. crew!), naslikao je sliku “smrt mode”, ali ćete ga videti i na manifestacijama kao što je fashion week, azzedine alaia, jedan od modnih bogova,  mu je blizak prijatelj . kaže da “smrt mode” koju je naslikao 1978. manifestuje ono što misli o modi, da je reč o prolaznoj, ograničenoj, sasvim ljudskoj stvari. ceni rad modnih dizajnera, ali smatra da je pogrešno porediti modu i umetnost. moda je po njemu, dakle nešto ograničeno, a umetnost probija te granice. ali, kaže da se od onog najboljeg u modi može naučiti lekcija o žeđi za lepotom. o tome je pričao u svom filmu “ronilačko zvono i leptir”, koji je istinita priča o uredniku francuskog modnog časopisa “elle” jean-dominique baubyju koji nakon života bonvivana usled iznenadnog moždanog udara zavisi jedino od komunikacije pokretima jednog oka i od svoje mašte, tog leptira u ronilačkom zvonu u kom je zarobljen, leptira koji će ga izvući napolje. po schnabelu mašta i žeđ za lepotom su naša jedina šansa da se spasemo, baš kao i jean-dominiqueu. i podcrtava da lepota kojoj je cilj tek ulepšavanje, a nema dimenziju humanosti i nije lepota!


julian schnabel the death of fashion, 1978.

schnabel & yamamoto

ovaj drugi čovek koji drži takođe do jedinstva lepote i dobrote je chris dercon, sadašnji prvi čovek tate modern. druži se sa muiccia pradom, nosi samo prada cipele, njegova pojava odiše stilom, često nosi lepe šaleve u raznim bojama… nedavno je gostovao u zagrebu i u intervjuu jutarnjem rekao je:

moda i umjetnost imaju puno toga zajedničkog: slavu, promjenu, davanje identiteta, skrivanje. moda je plitka samo naoko, ispod se skriva velika dubina.”

chris dercon

c. dercon i yayoi kusama 

dercon

patti smith and chris dercon

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s