Ultimus Romanorum

o,da,  teška su vremena. devalvacija vrednosti… osećaš i ti?

nedavno je tekst li edelkoort uzdrmao duhove. da li je moda kakvu smo znali mrtva? tema je, zapravo, mnogo šira. i to šire je, mnogo i značajnije. heh, bez mode bismo i mogli nekako, ali da li je svet kakav smo poznavali (i voleli) mrtav?svet vrednosti.  na žalost, odgovor je jasan. da, mrtav je. ili umire usred samrtnog hropca. svejedno.

mnogo bolje nego što bih to ja uspela objasnio je slavoj žižek u intervjuu za la review of  books. žižek kaže: „preti nam novi mračni srednji vek, u kojem će eksplodirati etničke i verske strasti dok će oslabiti vrednosti prosvetiteljstva. ove strasti su i pre vrebale u mraku, ali ono što je sada drugačije jeste njihovo javno izražavanje bez ikakvog stida.“

u daljem tekstu žižek elaborira svoju misao, a da se ja na svom fashion&passion blogu vratim modi jer sam o tome počela da pričam.  cenim da žižek baš i ne drži do iste.

novac je i na modnoj sceni odavno postao vrhovna religija. oltar kome se svi klanjaju i radosni prinose žrtve. cela priča se vrti oko toga kako zaraditi, zaraditi, zaraditi. koliko? pa, što više. kako? kako god je potrebno. cilj opravdava sredstva. propagiranje potrošnje radi potrošnje. money for nothing. nema više ni snobizmu mesta. svojevremeno je anna wintour tvrdila da neće dozvoliti da se kim kardashian pojavi na naslovnoj strani američkog vogue magazina. i šta se desilo? zato je krajnje licemerno što je nedavno u nyc na nedelji mode pravila gadljive face dok je kimino dete histerisalo. uostalom ni neki važniji ljudi van sveta eksplicitnog showbiza nisu gadljivi na pajtanje sa starletom, pa ćeš tako moći na webu da nađeš i njene fotografije sa ozbiljnim imenima iz sveta umetnosti, npr. sa marinom abramović. uvek se nađe neki seneka da opravda nerona. kako bi ponovo oborila internet kk je pokazala svoju golu pozamašnu pozadinu za „love magazine“ sve noseći „pradu“. da li je „pradi“ baš neophodno da potvrdi naslov onog filma? kako miuccia prada to povezuje npr. sa svojom kapmanjom „woman’s tales“ i vrednostima koje tamo plasira? kada smo već kod golih stražnjica istom sredstvu kao kim je pribegla i madonna nedavno. i to je opet propraćeno kao wow, kao hrabrost, kao potvrda ko zna čega. ili ne daj bože kao umetnički čin. a car e go.

mogla bih tako da nabrajam ohoho… a ne bih više. ne pričinjava mi zadovoljstvo.

i šta sad tu može da se uradi? da krene čovek u rat protiv pet milijardi ili koliko nas je već na ovoj nesrećnoj planati i izgine uludo? ili da se dostojanstveno drži svog sistema vrednosti, čuva ga od zaborava, od vremena…? kao ultimus romanorum.

ja sam za ovo drugo. a to drugo je npr. rad onih koji se ne prostituišu. ni zbog čega. ponajmanje zbog novca. zbog njih volim modu i pišem sa strašću o njoj. yohji yamamoto. rei kawakubo. issey miyake. ann demeulemeester. vivienne westwood. ima ih još, srećom. njih – poslednjih rimljana.

a kada dođe kraj jedne epohe, otvaraju se vrata neke druge. ja se uzdam u pobedu dobrote i lepote. i njihovu neuništivost. i rađanje uvek iznova i iznova. uprkos svemu.

yohji yamamoto, notebook on cities and clothes (wim wenders, 1989)

petrole:</p><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
<p>rei kawakubo by irving penn for vogue march 1993<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

rei kawakubo  by irving penn for vogue march 1993

vivienne westwood

issey miyake

 

ann demeulemeester

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s