i hurt myself today to see if i still feel

da su jun takahashi (1969), avangardni muzičar i dizajner koji stoli iza branda undercover” i slikar i reditelj michaël borremans (1963) dobra kombinacija mogli smo da vidimo na paris fw (koji je ubio ove godine).  sem toga, zaista mislim da su japanska i belgijska modna scena ono najbolje što moda ima da ponudi svetu.

kolekcija  se zove “hurt“. omg, kako je lako identifikovati se sa tom reči. povredili smo sebe, drugog, drugi je povredio nas, drugi je povredio druge, drugi nas povređuju, mi druge povređujemo…broj kombinacija je suludo neograničen. istorija naših tzv. ljudskih odnosa je istorija povređivanja. znaš to i sam. s vremenom se naviknemo na bol. čak ga i zavolimo. ovo povređivanje koje su priredili jun takahashi i michaël borremans zavolela sam na prvi pogled. pogledaj i ti:

fotografija sa instagrama koju je uradio sjajni kian zhang (old lyric)

portal “business of fashion” za juna takahashija je rekao da je “rulebreaker“. zanimljivo je to… taj rulebreaker ima kolekciju “hurt” koja usrećuje i one koji to mogu sebi da priušte i nas koji to samo gledamo. viva jun takahashi!

naravno, ova kolekcija i ovaj kreator pričaju sve vreme priču koju nam je i yohji yamamoto ispričao, priču o odeći kao o čuvaru. čuvaru koji čuva naša tela i naše duše od onih koji bi mogli lako da nas povrede. nas žene posebno. jun takahashi ima jednu kreaciju, providni beli mantil na kom je slika noža ispod kojeg model bezbrižno nosi haljinu sa cvetovima… na licima do kojih ne dopire tkanina modeli nose plastične maske kao štitnike i pomoć ako nam oduzmu dah. ili se može pročitati i kao mimikrija, modeli koji nose modele glume lutke. plastične. zašto? možda da bi se sačuvale od povređivanja… ili naprosto distancirali od sveta kakav je postao… ili su na putu do svog plastičnog hirurga da kupe 100 gr mladosti i povrede se i fizički, pa obuzdavaju svoje prirodne grimase lica… kakogod, jun takahashi nije prošao samo modnom pistom i nestao. ja sam zapamtila dobro njegovu poetiku. još razmišljam o njoj.

čuješ kako u 12. minutu kreće “hurt” koji izvodi johnny cash? i vidiš modele sa odećom punom staklenih krhotina? na onom komadu odeće koji je prvi do spoljašnjeg sveta! ali i do sopstvenih ruku… kako su se stvorile te krhotine? da li  su modeli prošli kroz staklo i ostali živi.

i da li smo modeli ili osobe? šta nas goni da pravimo od sebe modele? da li je tako teško biti osoba? ili je suviše lako biti model? pa, možeš na sebe da natovariš i taj besmisleno prenaglašen nakit?

 

michael borremans ©BELGA

michaël borreman, mombakkes 1

hurt – johnny cash

i hurt myself today
to see if i still feel,
i focus on the pain,
the only thing that’s real.

the needle tears a hole,
the old familiar sting,
try to kill it all away,
but I remember everything.

what have I become,
my sweetest friend?
everyone I know
goes away in the end.

and you could have it all,
my empire of dirt.
i will let you down,
i will make you hurt.

i wear this crown of thorns,
upon my liar’s chair,
full of broken thoughts,
i cannot repair.

beneath the stains of time
the feelings disappear.
you are someone else,
i am still right here.

and you could have it all,
my empire of dirt.
i will let you down,
i will make you hurt.

if I could start again
a million miles away,
i would keep myself,
i would find a way.

Oglasi

One thought on “i hurt myself today to see if i still feel

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s