Shanghai mood

wong kar-wai je rođen u šangaju… možda i ja. možda imam kose oči i crnu, crnu kosu. i znam to onda kada sam leptir koji sanja da je čovek.

in the mood for love“, wong kar-wai (花樣年華)

kada slušam ovu muziku koju je komponovao shigeru umebayashi čovek sam koji sanja da je leptir. . . i osećam bol za nečim što bih mogla da budem. što sam u snu tek. sa oba kažiprsta prislonjenim uz slepoočnice izdužujem uglove očiju.  i evo: kosooka sam!

dreaming of dreamy skies…

ovo je amy wang, modna dizajnerka iz šangaja. vreme: krajem tridesetih godina 20. veka. haljina (ili je bluza?) ima mnoge elemente tradicionalnog, a frizura i cigareta u ruci govore o vesternizaciji kine… sinoć smo u nekom društvu pokušavali da se prisetimo da li su kinezi išli u neke velike osvajačke poduhvate van svoje zemlje. rekoh: velike. znam za neke manje, po komšiluku. evo i sada, stvaraju svet kod svoje velike kuće. odlaze u beli svet, čak i do nas jadnih, pa se vraćaju u svoje gnezdo… ili grešim. nisam nikakav istoričar. na jednog govornika engleskog danas dolazi tri govornika kineskog? (pročitah u odličnoj jezičkoj istoriji sveta nikolasa ostlera”carstvo reči”.) i pitanje sa tim u vezi: živi li latinski negde još osim u starim knjigama i, na obično nečitkim, lekarskim receptima?

LIU WEN |A-Z of Beauty ✖

liu wen, a-z beauty by daniel sannwald

a ovo je blog o mestima gde se moda i umetnost dodiruju. i da, volim istočnjačku modu. ima ukus dobro čuvane tajne. volim kako šušti svila. a put svile očaravajući.  gledala sam na filmu i u knjigama hiljadugodišnju, bogatu tradiciju mode u kini… nije mao vladao celom njihovom istorijom i nisu nosili samo one bezlične stvari… kada je u januaru ove godine posetila kinu ona koja vedri i oblači modnim nebom, ona koja je odlučila da se i starleta poznata samo po tome što je poznata nađe na koricama modnog carstva “vogue”, anna wintour,  hladno i fiskalno je konstatovalaa: “honestly, i see a lot of pretty things in china, but nothing i could call ‘modern chinese style’ has emerged yet”… a da li je kineskoj modnoj industriji zapadno tržište uopšte i potrebno? ili je obrnuto? kakogod, ja kada bih mogla, kada bih živela u nekoj zemlji u kojoj od svog rada može pošteno da se živi,  kupila bih rado modele nekih kineskih modnih dizajnera…

već sam na ovom blogu pisala o vezi šangaja i mode. evo ovde.

iz šangaja dolazi i kreatorka judy hua.

http://www.judyhua.com

a ako vas put nanese u šangaj evo i adrese: judy hua showroom 
1f, building 7, 50 moganshan lu, putuo district, shanghai

judy najviše poštuje kreatore kao što su: yohji yamamoto, rei kawakubo, issey miyake… meni je već i to dovoljno da mi se dopadne.

 

Judy Hua

judy hua

iz šangaja dolazi i rachelle jim, inače po obrazovanju arhitekta.

ovo je njen site:

http://www.rachellejim.com

ja volim ove njene modele:

Construction of this series is influenced by Shanghai tailoring of the 1930’s, with earthen palette inspired by art deco architecture of the foreign concessions. The signature silhouette is characterized by a pair of padded hips with a strange sense of allure and beauty. The gentle protrusions accentuate a svelte waistline, creating an illusion of desirable feminine proportions.

Construction of this series is influenced by Shanghai tailoring of the 1930’s, with earthen palette inspired by art deco architecture of the foreign concessions. The signature silhouette is characterized by a pair of padded hips with a strange sense of allure and beauty. The gentle protrusions accentuate a svelte waistline, creating an illusion of desirable feminine proportions.

Rachelle Jim F/W 2012 in Numéro China #23 November 2012 by John-Paul Pietrus

jedanput ide stari amidža

ko neki sedi mandarin…

(đura jakšić, otac i sin)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s