zoran

sasvim je moguće da je aleksandar deroko predavao i studentu koji je u beograd na studije arhitekture šezdesetih godina prošlog veka došao iz mokrina, iz rodnog mesta derokove majke, zoranu ladičorbiću… pitam se da li je oštro oko velikog arhitekte prepoznalo posebnost ovog studenta… kao što je i čuveni deroko bio fascinantna ličnost i kosmopolita (i prijatelj rastka petrovića, save šumanovića, pikasa…) i zoran ladičorbić poseduje to nešto… u mokrinu, na severu banata, duvaju neki dobri vetrovi… ti dobri mokrinski vetrovi srpskoj kulturi doneli su velike i neobične ličnosti: vasu stajića, rašu popova, miroslava antića, stivena stepančeva… i zorana ladičorbića! srbija mu je postala mala, pa je sedamdesetih godina otišao u njujork. ostalo je istorija koju mi, na žalost, slabo poznajemo. mi smo narod sklon ignorisanju najboljih među nama, a zoran je zaista veliko imo u svetskoj modi. ime koje se izgovara u svetu sa respektom.

za zorana sam prvi put i ja čula tek nedavno, u srpskom izdanju magazina elle. neko je u tekstu o dizajneru dušanu paunoviću pomenuo zorana, kod koga je dušan radio od 1993. do 1998. kada sam pročitala da je zoran rođen negde u mom banatu, to je bilo više nego dovoljno da se bacim na istraživanje. na fb postoji stranica o njemu, neveliki broj postova i tek tristotinjak pratilaca, pa nisam mogla da ne zapazim da je dragoljub badrljica ostavio komentar iz kojeg sam mogla da naslutim da, možda, poznaje zorana i lično… obratila sam se gospodinu badrljici i nisam pogrešila. moja intuicija je bila dobra i zahvaljujući njegovoj velikoj ljubaznosti otkrih neke stvari o zoranu za koje ni internet ne zna. dragoljub badrljica, sada profesor u penziji, veliki je entuzijasta, neumorni čuvar uspomena mokrinskih, osnivač mokrinskog muzeja! da, jedno banatsko selo ima i svoj muzej, i svoje novine, “mokrinske novine” u kojima je dragoljub napisao svojevremeno sjajnu i šarmantnu reportažu: “mokrinčanin, zoran ladičorbić kao krotitelj besnih milijardera”. meni je nesebično poslao i neke fotografije iz zoranove mladosti. jednu matursku i jednu beogradsku,  pre polaska u ameriku. imam zahvaljujući njemu i fotografiju prelepog ogledala iz zoranove rodne kuće! ljudi kao dragoljub su dragoceni i vredni poštovanja. pitam ga kakav je bio zoran kao mlad i evo šta kaže:”uglađen, uredan, povučen… zorana znam od malena i dalji smo rođaci. rođen je iste godine kada i ja, on 7. marta a ja krajem maja 1947. godine.” dragoljubova supruga je 2002. godine u njujorku posetila zorana.

Zoran. The One and Only Zoran Ladicorbic:

zoran ladičorbić, jedna od novijih fotografija na internetu

ovo je, dakle, zoran. prezime ladičorbić je malo komplikovano za amerikance, pa ga uglavnom znaju kao zorana. i šta kažeš za njegovu pojavu? meni deluje zagonetno i osobenjački. nemam dilemu koji bi lik bio u “alisi u zemlji čuda”! i nije ni čudo što je poznat kao “modni raspućin“. jedna od njegovih nekadašnjih saradnica rekla je da kada je počela da radi kod njega bila u šoku, jer već ujutro pije votku. mokrinčanin! jedan drugi mokrinčanin, pesnik miroslav mika antić rekao je o njima:

“izgleda da su kod nas i lebac, i sir, i sunce, i nebo, i zvezde, i večnost – vino koje teče kao vreme niz obale naših obraza, naših očiju, naših ludih mokrinskih snova. pa, zašto se zovemo mokrin? zato što smo mokra braća! zato što je to velika poplava u ljudima, poplava osećanja, poplava ljubavi i ludosti.”

btw, mika antić, kada je sedamdesetih godina posetio njujork pronašao je i kafanu “skadarlija” u kojoj su služili mokrinski sir i hleb na mokrinski način!

ali, da se vratim zoranu.

zoranov modni stil je minimalistički, daleko od vetrova trendova. jurenje za publicitetom u medijima nije njegova šolja čaja.nema ga na društvenim mrežama, u oglasnim prostorima magazina, na nedeljama mode… do nedavno retko ko je znao njegov telefonski broj… ima verne sledbenike i uvek uspešno posluje. zoranovo ime se u krugovima koji poznaju njegov rad izgovara gotovo sa strahopoštovanjem. njegovi modeli su za žene koje znaju šta je stil. kreira isključivo sa najkvalitetnijim materijalima. udobni i lepi, luksuzni modeli u jednoj veličini, bez dugmadi. bez rajfešlusa, bez suvišnih detalja. jednostavni, bazični komadi u neutralnim bojama. sa oznakom bezvremenosti. njegove modele nosila je kenedijeva udovica, elizabet tejlor je odbio kada je pokušala da se cenjka, to sasvim banaćanski prezire… njegove modele nosi godinama lauren hutton, zatim candice bergen, oprah winfrey… o svojim kupcima je rekao jednom: “to su inteligentne žene koje ne troše uludo svoje vreme u besmislenim višesatnim pohodima na odeću.” kažu da tamo u svom studiju u njujorku ume da bude surovo iskren prema njima, bez zadrške prigovara im ako primeti da nisu u top formi…

zoran maturska

zoran kao maturant

zoran 2

zoran pre odlaska u ameriku

zoran i model

clothes should never touch the body – when they show the body, when everything is revealed it’s vulgar…

(zoran, the new york times style, september 28, 1993, by suzy menkes)

Zoran, The Wizard of Ease (Vogue, March 1983), photographed by Arthur Elgort styled by Grace Coddington

arthur elgort, from “zoran: the wizard of ease” vogue, march 1983

lauren hutton, 1980. na dodeli oskara nosi zoranov model

u sjajnom tekstu reggie nadelson kako putovati u visokom stilu, dakle u zoranovim modelima, stoji i ovo:

zoran makes a kind of modern uniform, in which everyone who wears him—young, old, thin, fat—looks ageless, understated, impeccable, original; these are clothes in which you can reveal yourself as yourself or, on the road, hide in plain sight.

sa fb stranice posvećene zoranovom radu

lauren staton je napravila jedan dobar prezi o zoranu na ovoj adresi: https://prezi.com/8huv8m4u5rv3/zoran/

zoran ladicorbic ogledalo

ogledalo iz zoranove rodne kuće

a za kraj pročitaj pesmu stivena stepenčeva, još jednog slavnog mokrinčanina u njujorku:

One thought on “zoran

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s