artist(s) at home

jedan jedini put sam bila u rusiji nepristojno davno. bila je zima. i bilo je prelepo ušuškati se pod šubarom kupljenom u tada polupraznom gum-u i zamišljati da sam ana karenjina lično. ili lili brik! rusija je tada bila matrjoška u drugoj, većoj matrjoški, u sovjetskom savezu. rafovi su bili pusti, stomaci kao i oči svega gladni, pa sam za iznošene italijanske farmerice dobila 100 nemačkih maraka… ali, jasno je bilo koliko su bogati. na sve one druge, važnije načine. pominjala sam taj svoj, do sada jedini, put u rusiju ovde i ranije. kada sklopim oči mogu da vidim sliku: uz ciku od sreće penjem se hitro ogrooomnim stepeništem ermitaža, pa pred mojim prvim modiljanijem u životu plačem, pa se opet smejem i ne znam kuda ću pre, na koju stranu. čak i da mi kao aleksandru sokurovu dozvole da na jedan dan zatvorim ermitaž samo za sebe, ne bih znala kuda bih pre pošla … a napolju je padao sneg.  i sve je bilo tako veliko. i nestvarno belo. i široko. i bulevari. i prazne radnje. i dvorane. i osmesi…

владимир маяковский и лиля брик

film “ruska arka” obavezno pogledati! sokurov ga je snimio u jednom kadru!

a ovo je priča o dvema ruskinjama iz moskve i njihovom modnom projektu “artist at home“(художник дома). kolekcija je 4. februara predstavljena u moskvi. o njoj je pisao i  ruski vogue.one se zovu liza smirnova i olga glagoljeva.  liza je slikarka, a olga se bavi modom i ima svoj brand “go“. sve je u ovoj kolekciji urađeno ručno. materijali su prirodni ili reciklirani, organski pamuk, kašmir i denim, starinski peškiri koji su korišćeni ručno su tkani. olga glagoljeva veoma drži do eko pristupa i voli da sarađuje sa umetnicima. apstraktni lizin vez imitira tragove boje koji ostaju po graderobi slikara. artist at home… kolekcija je priča o kreativnom procesu jednog umetnika ispričan jezikom veza i tekstila. još jedna priča o preplitanju umetnosti i mode iz rusije! (pisala sam o uldus bakhtioznoj, nataši judinoj…) i mislim da će nam iz rusije i bivših sovjetskih republika tek stizati dobre modne priče.

eto, to je olgin go!

 

“artist at home”

new collection from olya glagoleva’s eco-friendly brand GO in collaboration with lisa smirnova, a talented artist from moscow. 

the collection tells the story of a painter whose studio and her home is a single space, where both home and work clothing mix together. the story of the creative process will captivate you and transport you to the artist’s parallel realityevery garment is made only once, each decorated with hand embroidery in the unique style of lisa smirnova. the clothes themselves are pieces of art, lovingly created in a process that spans up to 100 hours each. 

 (sa sajta www.gowitholya.com)

lisa-smirnova-8

lisa-smirnova-11

lisa-smirnova-10

Lisa Smirnova

оля: мой стиль – моя философия. планета – наш дом, вне зависимости от того где мы находимся, так мы и должны к ней относиться. поэтому моя одежда выглядит как домашняя и расслабленная.

 

фотограф: ирина бордо
макияж: марина грин
модель: варвара шилова 

olga kreira sjajno, a liza pravi magiju pomoću igle i konca. pogledaj samo. inače, osim što je slikarka, ona je i dizajner, ilustrator knjiga… po obrazovanju je kostimograf:

я считаю, что талантливый человек на 80% состоит из отсутствия этого страха, он не боится заявить о себе и продолжить заниматься тем, чем хочет. ты можешь как угодно тонко чувствовать мир, обладать идеальным вкусом и академическим образованием, но если ты в себя не веришь, то это никому не надо.  (лиза смирнова)

lisa smirnova, лиза смирнова

go je mladi brand i predstavlljen je 2014. prvi put. olga glagoljeva ima zanimljiv site: www.gowitholya.com . rođena je u tadžikistanu, živi u moskvi gde je i studirala, posle studija provodi šest meseci u indoneziji gde uči tajne izrade materijala, a posle indonezije odlazi u london na čuveni central saint martins. provereni recept za kvalitet: talenat plus posvećenost, plus vrhunsko obrazovanjr i stalan rad na sebi.

olga glagoleva (ольга глаголева)

lisa smirnova (лиза смирнова)

sokurov’s “russian ark”

o, da, ovo je ceo film!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s