А мы летим, как звездочки…

iza moskovskog brenda “m u z a” stoje stilistkinja oksana on (оксана он) i glumica vasilisa kuzmina (василиса кузьмина). njihove kolekcije se neće brojati po sezonama proleće/leto i jesen/zima, nego po umetnicima. i mislim da je baš dobro što je “muza” u svojoj prvoj kolekciji startovala sa imenom jednog muškarca, jednog izuzetnog umetnika, sasvim neobičnog čoveka i tragičnog junaka, kralja sopstvenog sveta i kralja apsurda (i) onda kada je sve oko njega bilo apsurdno  – danila ivanoviča harmsa, koji kao što je bio autentičan u svemu drugom bio je autentičan i u odevanju. zamišljam kako je šetao ulicama svog sankt peterburga obučen kao kakav londonski dendi, u trodelnom odelu, sa  nekakvom ekscentričnom kapom i obaveznom lulom. i nasmejan.

1930. godine neko ga je ovako opisao:

“ipak, među tom književnom elitom najviše je očaravao svojom neponovljivošću danil ivanovič. njegov spoljašnji izgled najbolje se mogao okarakterisati rečju – džentlmen. visok, lep, izvanredno vaspitan, neizmerno korektan, čist, duboko neiskvaren, posedovao je savršeno osećanje za humor i ništa manje savršeno osećanje za jezik – kao i književni sluh.”

- | Foto: -

Дни летят, как ласточки,
А мы летим, как палочки.
Часы стучат на полочке,
А я сижу в ермолочке.
А дни летят, как рюмочки,
А мы летим, как ласточки.
Сверкают в небе лампочки,
А мы летим, как звездочки.

Даниил Хармс, (1905-1942)

Фотографија корисника MUZA

njegova prijateljica alisa poret opisala je njegovu spoljašnjost ovako:

“za inat, ko zna kome, nosio je pantalone za golf, uštirkanu visoku kragnu, kravatu tipa plastron i iglu u obliku potkovice ukrašenu modrim kamenčićima i brilijantičićima. uvek je čistio cipele i bio veoma uredan.”

alisa poret i danil harms 1930.

Резултат слика за бренд muza хармс

sam harms je jednom u nekom društvu pobrojao šta ga sve interesuje i među pisanjem stihova i saznavanja iz stihova raznih stvari,  proze, spoznaje, nadahnuća, svega logički besmislenog, svega što izaziva smeh, našlo se i pitanje nošenja odeće.

oksana i vasilisa svojom kolekcijom ne samo što su odale počast danilu harmsu, nego su i pokazale respektabilno poznavanje njegovog dela.  sve asocira na harmsa. čak i detalji poput broševa u vidu mački. glumicu juliju snigir odabrale su za reklamnu kampanju ove kolekcije. pogledaj. tu su džinovske stranice harmsovom rukom pisanih beležnica, njegovi stihovi, crteži…

oksana i vasilisa kažu da će i u budućim kolekcijama njihove muze biti ličnosti iz bogate ruske kulturne baštine, slikari, pisci, režiseri… volela bih da odaberu i majakovskog, stravinskog, rodčenka, maljeviča, nižinskog, djagiljeva… oh, bože, koliko ih samo ima. divnih. besmrtnih.

Резултат слика за бренд muza хармс

«Коллекция № 1. Даниил ХАРМС».

Фотографија корисника MUZA

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s